cele mai tari parcari din romania

Top 5 cele mai tari parcari din Romania

Gasirea unui loc de parcare este aceasta provocare urbana cu care se confrunta fiecare sofer. In stransa legatura cu karma, locul de parcare apare cand te astepti mai putin si dispare cand ai mai multa nevoie. 

Marile orase au fost nevoite sa vina cu diferite solutii, astfel incat gasirea unui loc de parcare sa nu mai fie o corvoada, iar oamenii sa nu mai fie nevoiti sa parcheze neregulamentar sau sa isi lase masina „5 minute pe avarii” , incurcand intregul trafic.

In ultimii ani, tot mai multe autoritati locale par sa inteleaga necesitatea de a oferi cat mai multe solutii de parcare pentru cetateni si vizitatori deopotriva. Fie ca esti turist sau rezident, in orase aglomerate precum Cluj-Napoca, Oradea, Brasov, Iasi sau Bucuresti incepi sa descoperi noi optiuni de parcare – care insa par sa nu poata tine pasul cu presiunea tot mai mare din trafic. 

Tortusi, exista optiuni de parcare iar noi suntem aici sa iti oferim cateva. Descopera selectia noastra cu top 5 cele mai tari parcari din Romania. 

Iata cele mai tari parcari din Romania:

• Parking Mogosoaia, Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai noi parkinguri amenajate in Cluj-Napoca este cel din cartierul Manastur si are o capacitate de 3049 locuri, dispuse pe trei niveluri, doua subterene si unul la parter. 

Parking-ul are locuri de parcare pentru persoane cu dizabilitati, locuri de parcare pentru biciclete si motociclete si 5 statii de incarcare pentru masini electrice. 

In plus, pe acoperisul de tip terasa se va amenaja un teren de baschet si un loc de joaca pentru copii. How cool is that?! 

• Parking-ul subteran din Piata Independentei, Oradea 

Solutii moderne de parcare se gasesc si in Oradea. Daca esti turist, sau chiar rezident, probabil vei gasi parking-ul din Piata Independentei foarte folositor. Este situat chiar in centrul orasului, in apropierea pasajului Vulturul Negru. 

Inca de la inceput, parcarea a fost gandita sa solutioneze problema locurilor de parcare dintr-o zona intens circulata si sa ofere turistilor o solutie viabila de a-si lasa masina in siguranta cat timp viziteaza orasul. 

Parcarea are o suprafata de 15 000 metri patrati si este impartita pe trei niveluri. Daca deja te ia cu panica la gandul ca sigur vei uita unde ai parcat masina, relaxeaza-te! Fiecare nivel al parcarii este impartit in doua sectoare, toate avand culori diferite.  

Constructia a avut si provocarile sale. O parte dintre locurile de parcare au fost construite la 6 m sub nivelul Crisului. In ceea ce priveste dotarile, parcarea este prevazuta si cu 4 statii de incarcare pentru masini electrice.

• Parking multietajat, Brasov

Nici orasul de sub Tampa nu duce lipsa de parcari interesante, recent construite. Intr-o continua dezvoltare, cu un flux constant de turisti, Brasovul a inteles ca parkingurile moderne sunt necesare pentru a sustine ritmul cotidian al traficului.

Una dintre cele mai mari parcari aflate in custodia Primariei Brasov, este cea de langa spitalul militar Regina Maria. Aceasta beneficiaza de optiuni moderne pentru plata parcarii si are o capacitate de peste 300 de locuri de parcare. Dintre acestea, 10 sunt pentru persoane cu dizabilitati, 8 pentru masini electrice si 29 pentru biciclete. 

• Parking Palas, Iasi 

 La Iasi, conform ultimelor statistici, 11 soferi ‘vaneaza’ acelasi loc de parcare. Desi parcarile publice nu sunt foarte numeroase, balanta este inclinata de parcarile private. 

Cel mai bun exemplu este parcarea mall-ului Palas din Iasi. Aceasta are o capacitate de 2 500 locuri de parcare fiind una dintre cele mai mari si mai moderne parcari din Romania. De fapt, este atat de mare incat ofera gratuit 30 de minute de parcare pentru manevre de iesire. 😀 

Parcarea este dotata cu sistem dinamic de ghidaj si semnalizare a locurilor disponibile, acces automatizat si alte sisteme de parcare moderne. Un exemplu de “asa da” pe care ne bucuram sa il vedem si la Cluj-Napoca, recent adoptat de Iulius Mall. 

• Parking Bucuresti 

Probabil, provocarea suprema pentru un sofer este gasirea unui loc de parcare in capitala. Echivaleaza uneori cu sansele de a castiga la loto. 🙂 

Dar daca ti-am zice ca exista parcari moderne care stau neocupate in proportie de 80% din timp? 

Cel mai bun exemplu este parcarea de tip Park & Ride de la Straulesti. Aceasta ofera soferilor care vin dinspre periferia orasului o solutie sigura de parcare, accesibila, la un tarif sub media celui pentru parcarile cu taxa din oras. 

Parking-ul de la Straulesti are 660 de locuri de parcare, dispuse pe trei etaje + parter. In plus, parcarea este bine conectata cu mijloacele de transport in comun, acesta fiind si principalul avantaj al parcarilor de tip Park & Ride. 

Interesant este faptul ca la primele luni dupa deschidere, media parcarilor pe zi era de aproximativ 19 masini. Aceast fapt era determinat de tarif si de faptul ca soferii prefera in continuarea sa parcheze pe stradute laturalnice sau in spatii neamenajate. Totusi, pe masura ce tot mai multi soferi vor intelege importanta si utilitatea parcarilor de tip Park & Ride, cu siguranta aceasta dinamica se va schimba. 

Concluzii pe scurt

Parking-urile moderne, automatizate sunt o solutie tot mai des abordata de municipalitati in lupta cu traficul tot mai ridicat si cresterea parcului auto. Totusi, acestea necesita spatiu, timp si costuri ridicate de dezvoltare – iar uneori exista riscul sa nu fie folosite conform asteptarilor. 

Descopera in articolul Parcări modulare și parksharing-ul – dezvoltarea verticală și circulară a opțiunilor de parcare, reprezintă soluții de viitor eficiente și la îndemână, şi alte metode mai rapide sau mai eficiente financiar, care pot adresa problema locurilor de parcare din marile orase.

Orasul tau ce parcare, demna de pus pe Harta Parcarilor din Romania, are?

Tu ai auzit despre PARKSHARING? Daca nu, descopera beneficiile si comunitatea pe yeParking.ro.

Vrei sa fii la curent cu toate noutatile legate de parcari? Urmareste-ne activitatea si pe Facebook/ Instagram/ Linked In.