A venit vara. Ce trebuie sa verific la masina mea?

Fiecare anotimp reprezinta o provocare pentru masina ta. De pilda, cand este frig trebuie sa schimbi cauciucurile, sa faci o revizie la sistemul de incalzire si altele. 

Acum insa, in timpul verii, sunt alte lucruri care sunt bine de verificat – pentru o functionare cat mai eficienta a autoturismului tau.

9 elemente de care trebuie sa tii cont inainte sa pleci in vacanta. 

1. Sistemul de aer conditionat

Aerul conditionat este elementul cel mai pretios atunci cand gradele cresc drastic in termometre. Daca este un sistem mai vechi, atunci scurgerea gazelor in mediul inconjuator nu este deloc sanatos, nici pentru masina, nici pentru atmosfera. Este de recomandat sa mergi rapid la un service, pentru a remedia aceasta problema. Nu este foarte costisitor. Depinde, evident, si de modelul masinii.

2. Sistemul de racire al motorului

Mentinerea si intretinerea sistemului de racire este primordiala. 

Supraincalzirea este una dintre cele mai des intalnite probleme la autoturisme in perioada verii. 

Aceste sisteme de racire protejeaza motorul si impiedica supraincalzirea lui. Pentru o buna functionare este important sa fie spalate periodic. Unii experti recomanda odata la 24 de luni, iar altii sfatuiesc sa te uiti la recomandarea producatorului autoturismului. 

Cand este vorba de lichid, specialistii spun ca este bine sa pui in recipient jumatate apa si jumatate lichid de racire. 

Important! Sa nu scoti niciodata capacul radiatorului, daca motorul este cald, deoarece te poti expune la arsuri grave. 


3. Curelele de motor

Acestea se afla intre alternator, ventilator si alte componente. 

Elementele se pot deteriora, slabi, sau de obicei incep sa se crape in partile laterale si uneori se si rup in momente neasteptate. Este esential sa fie in stare buna si la o tensiune potrivita. Daca vezi astfel de probleme, trebuie sa le inlocuiesti. 

4. Ulei

Revizia calitatii uleiului si a filtrului de ulei trebuie facuta constant vara. 

Aici gasesti tot ce te intereseaza despre schimbarea uleiului.

5. Baterie

O alta problema poate fi evaporarea lichidului bateriei, ceea ce duce la coroziune in terminale si conexiuni.

Curatarea acumularii corozive este o prioritate cand este vorba de bunastarea bateriei. Trebuie verificat de asemenea clemele, sa fie bine stranse, astfel incat sa nu se miste. 

Potrivit expertilor, daca bateria este mai veche de trei ani, este recomandat sa mergi la un tehnician – sa determine cat timp va mai fi utila.

6. Lumini

Inaintea unui drum lung sau chiar si prin oras, verifica toate luminile daca merg bine. Schimba-le daca este necesar si curata-le in caz ca au insecte sau alte elemente care nu permit o viziune clara. 

7. Pneurile

Atat frigul cat si caldura au efecte negative asupra pneurilor tale. Este fundamental sa verifici des starea lor. Pentru a afla mai multe te invitam sa citesti articolul nostru cu toate informatiile despre presiunea pneurilor si cand ar trebui sa le schimbi.

8. Sistemul de franare

Sistemul de franare trebuie evaluat des, iar daca ai o problema cu el, nu astepta. Mergi la un specialist pentru a o solutiona cat mai repede. Siguranta pentru tine si ceilalti este prima prioritate. 


9. Stergatoarele 

Multi dintre noi nu dau destula atentie stergatoarelor, mai ales vara. In ciuda faptului ca avem zile insorite, in Romania ploua destul de des, chiar si in acest anotimp, de aceea este fundamental sa ai stergatoare in conditi optime, pentru a evita orice fel de accident din cauza vizibilitatii scazute. 

Leave a Reply