A venit vara. Ce trebuie să verific la mașina mea?

Fiecare anotimp reprezintă o provocare pentru mașina ta. De pildă, când este frig trebuie să schimbi cauciucurile, să faci o revizie la sistemul de încălzire și altele. 

Acum însă, în timpul verii, sunt alte lucruri care sunt bine de verificat – pentru o funcționare cât mai eficientă a autoturismului tău.

9 elemente de care trebuie să ții cont înainte să pleci în vacanță. 

1. Sistemul de aer condiționat

Aerul condiționat este elementul cel mai prețios atunci când gradele cresc drastic în termometre. Dacă este un sistem mai vechi, atunci scurgerea gazelor în mediul înconjurător nu este deloc sănătos, nici pentru mașină și nici pentru atmosferă. Este de recomandat să mergi rapid la un service, pentru a remedia această problemă. Nu este foarte costisitor. Depinde, evident, și de modelul mașinii.

2. Sistemul de răcire al motorului

Menținerea și întreținerea sistemului de răcire este primordială. 

Supraîncălzirea este una dintre cele mai des întâlnite probleme la autoturisme în perioada verii. 

Aceste sisteme de răcire protejează motorul și împiedică supraîncălzirea lui. Pentru o bună funcționare este important să fie spălate periodic. Unii experți recomandă odată la 24 de luni, iar alții sfătuiesc să te uiți la recomandarea producatorului autoturismului. 

Când este vorba de lichid, specialiștii spun că este bine să pui în recipient jumătate apă și jumătate lichid de răcire. 

Important! Să nu scoți niciodată capacul radiatorului, dacă motorul este cald, deoarece te poți expune la arsuri grave. 


3. Curelele de motor

Acestea se află între alternator, ventilator și alte componente. 

Elementele se pot deteriora, slăbi, sau de obicei încep să se crape în părțile laterale și uneori se și rup în momente neașteptate. Este esențial să fie în stare bună și la o tensiune potrivită. Dacă vezi astfel de probleme, trebuie să le înlocuiești. 

4. Ulei

Revizia calității uleiului și a filtrului de ulei trebuie făcută permanent vara. 

Aici găsești tot ce te interesează despre schimbarea uleiului.

5. Baterie

O altă problemă poate fi evaporarea lichidului bateriei, ceea ce duce la coroziune în terminale și conexiuni.

Curățarea acumulării corozive este o prioritate când este vorba de sanatatea bateriei. Trebuie verificat de asemenea clemele, să fie bine strânse, astfel încât să nu se miște. 

Potrivit experților, dacă bateria ta este mai veche de trei ani, este recomandat să mergi la un tehnician – să determine cât timp va mai fi utilă.

6. Lumini

Înaintea unui drum lung sau chiar și prin oraș, verifică toate luminile dacă merg bine. Schimbă-le dacă este necesar și curăță-le în caz că au insecte sau alte elemente, care nu permit o viziune clară. 

7. Pneurile

Atât frigul cât și căldura au efecte negative asupra pneurilor tale. Este fundamental să verifici des starea lor. Pentru a afla mai multe te invităm să citești articolul nostru cu toate informațiile despre presiunea pneurilor și când ar trebui să le înlocuiești.

8. Sistemul de frânare

Sistemul de frânare trebuie evaluat des, iar dacă ai o problemă cu el, nu aștepta. Mergi la un specialist pentru a o soluționa cât mai repede. Siguranța pentru tine și ceilalți este prima prioritate. 


9. Ștergătoarele 

Mulți dintre noi nu dau destulă atenție ștergătoarelor, mai ales vara. În ciuda faptului că avem zile însorite, în România ploua destul de des, chiar și în acest anotimp, de aceea este fundamental să ai ștergătoare în condiții optime, pentru a evita orice fel de accident din cauza vizibilității scăzute. 

Leave a Reply