Strategii de parksharing eficient in comunitate

Strategii de parksharing eficient in comunitate

Locurile de parcare sunt una dintre cele mai limitate resurse din spatiul urban. Vezi mai jos cateva strategii de parksharing eficient in comunitate, cu ajutorul carora poti maximiza utilitatea locurilor de parcare din cartier.


Sa luam ca exemplu un cartier obisnuit, care are o structura similara in majoritatea oraselor. Sunt cateva institutii care se afla intotdeauna in proximitate: o scoala sau gradinita, un restaurant, un supermarket si cel putin o biserica. 

Toate aceste institutii au adesea si spatii de parcare amenajate. In plus, au si un program de functionare diferit. 

Iata cum ar arata un model eficient de parksharing intr-o astfel de comunitate: 

Scoala

Scolile au un anumit numar de locuri de parcare pentru profesori si parinti. Acestea sunt ocupate in intervalul 8 – 16, dar incepand cu ora 17, multe dintre ele raman libere. Sambata si duminica nu sunt folosite deloc de catre angajatii scolii sau parinti si raman libere. 

Acestea ar putea fi folosite in weekend fie de rezidenti, fie de vizitatori sau de oamenii care vin la biserica.

Biserica

Activitatea unei biserici este mult mai accentuata seara, daca se tin slujbe, si in zilele de sarbatoare sau duminica. In acele zile, exista o mare posibilitate ca locurile de parcare de care dispune biserica sa nu fie suficiente, asadar multi soferi care participa la slujbe ajung sa parcheze pe strada sau in zone neamenajate. 

Ar trebui sa fie construite mai multe locuri de parcare? Ei bine, nu, deoarece cele existente stau in neocupate o buna parte din zi in timpul saptamanii. Dar ar trebui resursele folosite mai eficient.

Rezidentii

Programul de munca al oamenilor a devenit foarte flexibil. Totusi, chiar daca o parte din proprietarii locurilor de parcare dintr-un ansamblu rezidential lucreaza de acasa, multi dintre ei sunt in continuare plecati o buna parte din zi. 

Prin parksharing, proprietarii locurilor de parcare pot sa le ofere si altora posibilitatea sa parcheze pe locul lor, in functie de intervalul orar in care acesta ramane liber. 

Situatia se aplica si in weekend, cand lumea cauta sa fuga intr-un city break sau sa aiba o escapada la munte. 

Concluzia? Atat locurile de parcare care deja exista intr-o comunitate pot fi folosite mult mai eficient cu ajutorul unui sistem de parksharing. Daca vrei sa aduci o schimbare si in comunitatea din care faci parte, da-ne un semn. 

Noi venim cu experienta si solutia de parksharing, tu trebuie sa vii doar cu initiativa. 🙂

_____

Tu ai auzit despre PARKSHARING? Daca nu, descopera beneficiile si comunitatea, pe yeParking.ro

Vrei sa fii la curent cu toate noutatile legate de parcari? Urmareste-ne activitatea si pe FacebookInstagramLinked In.