Situatia parcarilor din Romania

Situatia parcarilor din Romania

Situatia parcarilor in Romania nu este tocmai roz. Anual, mii de masini noi isi gasesc locul in traficul oricum supra-aglomerat din marile orase. Totusi, numarul locurilor de parcare ramane acelasi. Rezultatul? Ore intregi pierdute in cautarea unui loc de parcare si mult stres pentru soferi. 

Dar situatia nu ar trebui sa fie neaparat asa. In ultima perioada se vorbeste mult despre digitalizare, asadar de ce n-am vorbi si despre digitalizarea optiunilor de parcare?Un smart city nu poate exista, daca e strain de conceptul de smart parking. Iar dupa cum arata un studiu realizat de Vegacomp Consulting, doar 1% sunt parcari inteligente. 

Situatia parcarilor din Romania – Cum arata si ce e de facut 

Cele mai recente studii arata ca exista 7 milioane de masini inmatriculate in Romania, dar numai 1.2 milioane de locuri de parcare.  Balanta nu este deloc echilibrata. Iar dintre cele 1.2 milioane de locuri de parcare existente, doar jumatate sunt publice, restul fiind locuri de parcare rezidentiale. 

Dintre locurile de parcare publice, aproximativ 67% sunt locuri de parcare “On Street” si doar 33% sunt “Off Street”. 

Evident, situatia locurilor parcarilor din Romania difera de la oras la oras. Astfel, cele mai multe locuri de parcare le vei gasi in Bucuresti (349.600), acesta fiind urmat de Iasi (69.837 si Brasov (57.625). In mod surprinzator, orasul Cluj-Napoca ( 38.475) se afla doar pe locul 8 in topul oraselor care dispun de cele mai multe locuri de parcare. 

Ce este parksharing-ul si cum poate el ajuta la rezolvarea problemei parcarilor?

Conceptul de parksharing este bine cunoscut in mai multe tari, care se remarca la capitolul infrastructura si urbanism. Parksharing-ul a aparut mai degraba dintr-o nevoie, fiind o solutie optima pentru a maximiza timpul in care sunt folosite parcarile deja existente. 

Stiai ca?
40% din timp un loc de parcare rezidential ramane rezervat, dar neocupat. Pe teritoriul Romaniei aproximativ 50% dintre locurile de parcare reprezinta parcari rezidentiale. Asadar, sute de mii de locuri de parcare stau neocupate in timp ce soferii isi lasa masina la colt de strada sau in alte locuri nepermise, din cauza lipsei optiunilor de parcare. 

3 motive pentru care avem nevoie de parksharing: 

  • Ajuta la maximizarea utilitatii locurilor de parcare existente – pe scurt, daca un loc de parcare sta liber 8 h pe zi, atunci poate fi folosit (intr-un mod controlat) de alti soferi care cauta parcare pentru o scurta perioada in zona respectiva 
  • Contribuie la decongestionarea traficului – soferii care sunt in cautarea unui loc de parcare, pierd zilnic zeci de minute inconjurand zona pana gasesc un loc liber, aglomerand traficul
  • Construieste comunitati active si implicate – conceptul de parksharing se bazeaza pe implicare si le ofera oamenilor posibilitatea sa contribuie la binele comun, lucru care duce la comunitati mai unite, mai implicate si orientate spre ajutor reciproc. 

Aplicatia yeParking – prima aplicatie de parksharing din Romania

Conceptul de parksharing a fost introdus in Romania prin intermediul aplicatiei yeParking. Cu ce te ajuta aplicatia?

Daca esti sofer, vei gasi sute de locuri de parcare distribuite de proprietari, atunci cand acestia nu le folosesc.

Daca ai si tu un loc de parcare, il poti distribui si castigi beneficii! Unde mai pui ca, impreuna, contribuim la fluidizarea traficului din oras?

Cum functioneaza? 

Proprietarul unei parcari isi listeaza locul de parcare in aplicatie, seteaza intervalul in care este neocupat si astfel ajuta un alt sofer, care este in cautarea unui loc de parcare.

Un sofer, va vedea mereu in aplicatie doar locurile setate active de proprietar. Poate naviga la ele si le poate rezerva pentru o anumita perioada. 

Proprietarul va fi astfel in constanta conexiune cu soferul care ii ocupa locul, putand solicita eliberarea acestuia, la nevoie.

Cum poti deveni membru in comunitatea YeParking? 

Descarca aplicatia YeParking din App Store sau Google Play. Fa-ti un cont, simplu si gratuit. Cauta un loc de parcare disponibil in apropierea locatiei in care trebuie sa ajungi, selecteaza intervalul orar in care il vei tine ocupat si parcheaza
—–

Tu ai auzit despre PARKSHARING? Daca nu, descopera beneficiile si comunitatea, pe yeParking.ro

Vrei sa fii la curent cu toate noutatile legate de parcari? Urmareste-ne activitatea si pe FacebookInstagramLinked In.