Regulament parcare Constanta

Regulament parcare Constanta – beneficii si dezavantaje


Regulamentul de parcare difera de la un oras la altul, tocmai pe principiul ca nu exista o solutie general valabila pentru toata lumea. Un regulament de parcare care ne-a atras atentia recent este cel din Constanta. L-am studiat noi, sa nu fie nevoie sa o faci tu, iar mai jos poti sa vezi ce beneficii si dezavantaje are.

Cand se aproba un nou regulament de parcare, cum a fost in Constanta zilele trecute, e destul de greu sa tii pasul cu schimbarile care au aparut in ceea ce priveste zonele, abonamentele si tarifele pentru parcare. 

Asadar, am sumarizat aspectele pozitive ale noului regulament de parcare din Constanta, dar si aspectele care inca au nevoie de clarificari. 

Ce beneficii are noul regulament de parcare din Constanta 

  • Este prevazut ca veniturile provenite din taxele de parcare sa fie reinvestite in mobilitatea urbana
  • Masinile electrice beneficiaza de gratuitate la parcare in toate zonele orasului 
  • Incurajeaza utilizarea mai eficienta si mai constiicioasa a spatiului public, care reprezinta o resursa limitata 

Ce dezavantajele are regulamentul de parcare din Constanta 

  • Exista asa zise “zone gri” in regulamentul de parcare, in care anumite situatii nu sunt bine exemplificate. De exemplu ce faci daca ai o parcare rezidentiala si vine un prieten in vizita? Unde va parca acesta? 
  • Intre 8 si 15, proprietarii de locuri de parcare din zone rezidentiale, care platesc abonament anual, pot parca pe alte locuri din zona de resedinta daca al lor este ocupat. Acest sistem isi propune sa maximizeze eficienta locurilor de parcare. Totusi, din lipsa informarii in timp real si a comunicarii, pot sa apara situatii neplacute si conflicte. 
  • Daca apar modificari,de exemplu iti schimbi masina sau inchiriezi apartamentul unui chirias care are masina, poti sa faci o solicitare la primarie sa-ti modifici abonamentul de parcare cu noul numar de inmatriculare, fara sa se schimbe valabilitatea . Totusi, nimeni nu specifica cat dureaza sa ti se inregistreze cererea si sa se actualizeze informatiile. Acest lucru duce la un management greoi in cazul celor care inchiriaza, 

Solutia potrivita pentru rezolvarea acestor zone gri prezente in regulamentul de parcare din Constanta? Parksharing! 

Parksharing-ul se bazeaza pe comunicare si ajutor reciproc in comunitate. Prin intermediul  aplicatiei yeParking, atat municipalitatea cat si soferii pot sa aiba acces la date in timp real despre gradul de ocupare al locurilor de parcare adaugate in aplicatie. 

De exemplu, soferii care beneficiaza de abonament,  pot sa isi adauge locul de parcare in aplicatie si sa seteze programul in care acesta sta neocupat. Cei care isi doresc sa parcheze pe acel loc vor sti exact cat pot sa stea. In acest fel se poate evita efectul de domino, care se creeaza daca un sofer isi gaseste locul de parcare rezidential ocupat in intervalul 8-15 si este nevoit la randul sau sa parcheze pe alt loc de parcare. 

Consideri ca yeParking este de ajutor? Da-ne de stire si venim in orasul tau! 

_____

Tu ai auzit despre PARKSHARING? Daca nu, descopera beneficiile si comunitatea, pe yeParking.ro

Vrei sa fii la curent cu toate noutatile legate de parcari? Urmareste-ne activitatea si pe FacebookInstagramLinked In.