Plăcuțele de frână și muzica lor – când ar fi bine să le schimbi

Este bine când ești pe drum și asculți piesa ta preferată. Dar sunt și “piese” care nu provin din aparatul radio. Îți recomandăm să fii foarte atent și la sunetele mașinii. Pentru că, de la cântat la “plâns” – este doar un pas. 

Plăcuțele de frână contribuie la tot sistemul de frânare din mașina ta și au un rol foarte important pentru că, sunt într-un contact constant cu discurile de frână, fiind parte din compoziția roților. 

Ele se uzează în timp și este nevoie să le schimbi. Conform experților, o dată la 80.000 de km. Dar acest număr fluctuează destul de mult, în funcție de cum te comporți cu ea. Dacă ești genul de șofer care frânează des, dacă circuli mult prin oraș sau, din contră, folosești mașina doar pentru drumeții de weekend.

Chiar și așa, dacă auzi următoarele tipuri de sunete, să știi ca e momentul să mergi la service pentru un control.

Scârțâit:

De obicei acest tip de sunet este întâlnit când conduci, dar se oprește când frânezi. Înseamnă că a venit momentul să-ți înlocuiești plăcuțele de frână.  Unele sunt echipate cu indicatoare de uzură, sub formă de agrafe mici de oțel, care scot un sunet de strângere atunci când placa s-a uzat.

O altă problemă ar putea fi atunci când se lipesc etrierele de frână provocând o frecare excesivă, încălzindu-le. Această căldură produce o cristalizare a etrierilor. Sau pur și simplu poate fi din cauză că nu a fost instalat corect sistemul de frânare. 

Măcinare:

Experții spun că, două cauze principale pot produce sunetul de măcinare. De obicei, poate fi auzit atunci când apeși pe pedala de frână. Aproape întotdeauna este produs pentru că discul rotor intra în contact cu o parte a etrierului, atunci când plăcuțele de frână sunt prea uzate sau rotorul e prea uzat. 

Sunetele pot fi produse și de o piatră care a intrat în etrier, dar aceasta problemă este cea mai necostisitoare. 

Este de recomandat să nu aștepți ca sunete ciudate să apară în timp ce conduci. Cel mai bine este să faci vizite la service-ul auto, cât de des posibil. 

Plăcuțe de frână

Leave a Reply