Placutele de frana si muzica lor – cand ar fi bine sa le schimbi

Este bine cand esti pe drum si asculti piesa ta preferata. Dar sunt si “piese” care nu provin din aparatul radio. Iti recomandam sa fii foarte atent si la sunetele masinii. Pentru ca, de la cantat la “plans” – este doar un pas. 

Placutele de frana contribuie la tot sistemul de franare din masina ta si au un rol foarte important pentru ca, sunt in contact constant cu discurile de frana, fiind parte din compozitia rotilor. 

Ele se uzeaza in timp si este nevoie sa le schimbi. Conform expertilor, o data la 80.000 de km. Dar acest numar fluctueaza destul de mult, in functie de cum te comporti cu ea. Daca esti genul de sofer care franeaza des, daca circuli mult prin oras sau, din contra, folosesti masina doar pentru drumetii de weekend.

Chiar si asa, daca auzi urmatoarele tipuri de sunete, sa stii ca e momentul sa mergi la service pentru un control.

Scartait:

De obicei acest tip de sunet este intalnit cand conduci, dar se opreste cand franezi. Inseamna ca a venit momentul sa-ti inlocuiesti placutele de frana.  Unele sunt echipate cu indicatoare de uzura, sub forma de agrafe mici de otel, care scot un sunet de strangere atunci cand placa s-a uzat.

O alta problema ar putea fi atunci cand se lipesc etrierele de frana provocand o frecare excesiva, incalzindu-le. Aceasta caldura produce o cristalizare a etrierilor. Sau pur si simplu poate fi din cauza ca nu a fost instalat corect sistemul de franare. 

Macinare:

Expertii spun ca, doua cauze principale pot produce sunetul de macinare. De obicei, poate fi auzit atunci cand apesi pe pedala de frana. Aproape intotdeauna este produs pentru ca discul rotor intra in contact cu o parte a etrierului, atunci cand placutele de frana sunt prea uzate sau rotorul e prea uzat. 

Sunetele pot fi produse si de o piatra care a intrat in etrier, dar aceasta problema este cea mai necostisitoare. 

Este de recomandat sa nu astepti ca sunete ciudate sa apara in timp ce conduci. Cel mai bine este sa faci vizite la service-ul auto, cat de des posibil. 

Plăcuțe de frână

Leave a Reply