schimbarea permisului de conducere

Generatia ’96, nu uita sa-ti schimbi permisul!

Esti nascut in ’96 si ai facut scoala da soferi la 18 ani?
Permisul obtinut la 18 ani are o valabilitate de 10 ani, ceea ce inseamna ca anul acesta a venit timpul pentru schimbarea permisului de conducere.

Important de stiut

Conform legii actualizate din 2024, valabilitatea permisului de conducere s-a schimbat astfel:

  • Permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE. au o valabilitate de 10 ani
  • Pentru soferi profesionisti, permisele de conducere eliberate pentru vechiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv au acum o valabilitate de 5 ani

Pentru schimbarea permisului de conducere în 2024, este bine sa stii de unde sa incepi alergatura si ce acte iti sunt necesare. Evita plimbarea de la o institutie la alta si statul inutil la cozi.

Lista cu actele necesare:

  • O adeverinta de la medicul de familie (cu antecedentele tale medicale) cu mentiunea ca esti clinic sanatos
  • O fisa eliberata de un centru medical, in urma vizitelor medicale pentru eliberarea permisului de conducere (acelasi tip de analize facute la obtinerea permisului de conducere initial). Aceste analize pot costa intre 150 si 250 de lei, in functie de locatia pe care o alegi. De asemenea, unele centre medicale au reducere de pret in cazul in care ai trimitere de la medicul de familie.
  • Dovada platii taxei pentru permisul de conducere. Plata se poate face fie online, fie la automatele de plata situate in agentiile bancare (CEC)
  • Permisul de conducere
  • Carte de identitate
  • Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere, deși o gasesti online și o poti completa și lista, o faci degeaba. O vor completa si lista cei de la DRPCIV pe loc, iar tu trebuie doar sa o semnezi.

Programeaza-te online pentru schimbarea permisului de conducere aici. Iar daca nu ai timp de pierdut cu plimbari la banci, poti face plata online pe ghiseul.ro.

Ce se intampla daca circuli cu permisul de conducere expirat?

Conducerea unui autovehicul cu permisul expirat constituie contraventie. Fapta este prevazuta in articolul 101 din Codul Rutier si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni. Astfel soferii care circula cu permisul expirat pot primi amezi cuprinse intre 990 de lei (6 puncte) și 1.320 de lei (8 puncte).

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre majorarea amenzilor in 2024, citeste articolul nostru.

Concluzie

Asigura-te ca ai toate actele necesare si respecta-ti programarea facuta pe DGPCI. In felul asta nu vei sta la cozi. Odata ajuns la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) conform programarii, toata procedura va dura maxim 10 minute. La ghiseu se predau toate actele, se semneaza cererea si se realizeaza noua fotografie pentru permis.

Dupa depunerea actelor la ghiseu, vei primi o dovada de circulație, valabila pana la primirea noului permis de conducere. Acesta va ajunge la domiciliul tau (sau la adresa specificata in cerere) prin intermediul postei romane sau al firmelor de curierat.