De ce nu îmi pornește mașina

Sigur ai tras, cel puțin o dată, o sperietură zdravănă când nu ți-a pornit mașina. 

Dar, înainte să chemi un mecanic, sunt câteva lucruri pe care le poți verifica. 

În primul rând, uită-te dacă volanul nu este blocat, iar în al doilea rând verifică dacă ai destul combustibil. 

Dacă nu acestea sunt motivele, iată o serie de probleme posibile:

1. S-a consumat bateria

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze. Dacă nu ești sigur, încearcă să aprinzi farurile. În cazul în care nu se aprind – atunci este vorba de o baterie consumată. Dar dacă se aprind, atunci trebuie să verifici mai departe.  

Bateria este folosită de mașină pentru a furniza energie electrică întregii mașini. În timp ce vehiculul funcționează, alternatorul încarcă bateria. Dacă bateria nu este încărcată suficient, nu va avea destulă putere încât să pornească motorul. 

Următoarele puncte contribuie la uzarea rapidă bateriei: 

  • Farurile au fost lăsate aprinse peste noapte sau prea mult timp.
  • S-a desprins un fir din interior. 
  • Apa din interiorul componentei s-a evaporat, ceea ce duce la o conductivitate slabă.
  • Durata de viață a bateriei a expirat. 
2. Contact defect 

Dacă însă nu bateria este de vină, iar autoturismul nu pornește – sau pornește și se oprește imediat –  atunci trebuie verificat contactul.

Întoarce cheia în contact, las-o singură să revină la poziția „on”. Dacă atunci când se întoarce la poziția originală cheia iese din contact, există o problemă și trebuie verificată de un expert.  

3. Demaror defect

Această piesă are funcția de a porni motorul. De aceea, dacă este defectă, nu va avea destulă forță pentru a porni mașina. 

Introdu cheia în contact, iar dacă auzi un „click” și totuși motorul nu pornește, cel mai probabil demarorul este defectuos sau foarte slăbit. 

4. Filtrul de combustibil 

Acest filtru permite combustibilului să ajungă în motor și, pentru a funcționa corect, trebuie să fie curat – precum toate filtrele mașinii.  

Experții recomandă să-l schimbi după 15.000 – 25.000 de kilometri.

5. Sistemul de securitate 

Majoritatea mașinilor noi vin cu un sistem de securitate destul de avansat. Atunci când pui cheia în contact, aceasta are un chip care este citit de sistemul de securitate, după care lumina de securitate din bord se oprește și mașina pornește. 

Dacă martorul din bord nu se stinge sau clipește, înseamnă că sistemul de securitate al mașinii tale nu recunoaște cheia, iar mașina ta nu va porni. 

Această situație se poate întâmpla nu doar dacă cineva încearcă să-ți fure automobilul, ci și dacă din greșeală folosești o alta cheie. 

În acest caz, rezolvarea este în mâinile tale. Informațiile despre reconfigurare se află în manualul mașinii. Dacă nu le găsești acolo, sunt multe tutoriale video pe Youtube care te vor ajuta. Dar asigură-te că modelul mașinii din video este același cu modelul tău, deoarece fiecare autoturism are un sistem diferit. 

Dacă ai încercat toate opțiunile menționate anterior și nu ai putut să rezolvi problema, recomandarea noastră este să-l suni pe mecanicul tău de încredere, ca să te poți bucura de un drum în siguranță.

Poți economisi bani dacă îți duci mașina la un service sau la o spălătorie auto. Te așteaptă multe reduceri pe yeParking. 

Fii membru al comunității noastre și bucură-te de multe beneficii!