De ce nu imi porneste masina

Sigur ai tras, cel putin o data, o sperietura zdravana cand nu ti-a pornit masina. 

Dar, inainte sa chemi un mecanic, sunt cateva lucruri pe care le poti verifica. 

In primul rand, uita-te daca volanul nu este blocat, iar in al doilea rand verifica daca ai destul combustibil. 

Daca nu acestea sunt motivele, iata o serie de posibile probleme:

1. S-a consumat bateria

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze. Daca nu esti sigur, incearca sa aprinzi farurile. In cazul in care nu se aprind – atunci este vorba de o baterie consumata. Dar daca se aprind, atunci trebuie sa verifici mai departe.  

Bateria este folosita de masina pentru a furniza energie electrica intregii automobilul. In timp ce vehiculul functionează, alternatorul incarca bateria. Daca ea nu este incarcata suficient, nu va avea destula putere incat sa porneasca motorul. 

Urmatoarele puncte contribuie la uzarea rapida a bateriei: 

  • Farurile au fost lasate aprinse peste noapte sau prea mult timp.
  • S-a desprins un fir din interior. 
  • Apa din interiorul componentei s-a evaporat, ceea ce duce la o conductivitate slaba.
  • Durata de viata a bateriei a expirat. 
2. Contact defect 

Daca insa nu bateria este de vina, iar autoturismul nu porneste – sau porneste si se opreste imediat –  atunci trebuie verificat contactul.

Intoarce cheia in contact, las-o singura sa revina la poziția „on”. Daca atunci cand se intoarce la pozitia originala cheia iese din contact, exista o problema si trebuie verificata de un expert.  

3. Demaror defect

Aceasta piesa are functia de a porni motorul. De aceea, daca este defecta, nu va avea destula forta pentru a porni masina. 

Introdu cheia in contact, iar daca auzi un „click” si totusi motorul nu porneste, cel mai probabil demarorul este defectuos sau foarte slabit. 

4. Filtrul de combustibil 

Acest filtru permite combustibilului sa ajunga in motor si, pentru a functiona corect, trebuie sa fie curat – precum toate filtrele masinii.  

Expertii recomanda sa-l schimbi dupa 15.000 – 25.000 de kilometri.

5. Sistemul de securitate 

Majoritatea masinilor noi vin cu un sistem de securitate destul de avansat. Atunci cand pui cheia in contact, aceasta are un chip care este citit de sistemul de securitate, dupa care lumina de securitate din bord se opreste si masina porneste. 

Daca martorul din bord nu se stinge sau clipeste, inseamna ca sistemul de securitate al masinii tale nu recunoaste cheia, iar masina ta nu va porni. 

Aceasta situatie se poate intampla nu doar daca cineva incearca sa-ti fure automobilul, ci si daca din greseala folosesti o alta cheie. 

In acest caz, poti sa rezolvi tu. Informatiile despre reconfigurare se afla in manualul automobilului. Daca nu le gasesti acolo, sunt multe tutoriale video pe Youtube care te vor ajuta. Dar asigura-te ca modelul masinii din video este acelasi cu al tău, deoarece fiecare autoturism are un sistem diferit. 

Daca ai incercat toate optiunile mentionate anterior si nu ai putut sa rezolvi problema, recomandarea noastra este sa-l suni pe mecanicul tau de încredere, ca sa te poti bucura de un drum in siguranta.

Cu yeParking poti economisi bani daca trebuie sa iti duci masina la un service sau la o spalatorie auto. Intra in contul tau si o sa gasesti zeci de reduceri.