Ce trebuie să verific înainte să cumpăr o mașină second hand

Emoția de a avea prima ta mașina, sau să faci un upgrade, este destul de mare. Ai anumite dorințe, așteptări, vise și ai vrea ca totul să fie în regulă. 

De multe ori, greșeala pe care o facem mulți dintre noi, este să alegem un anumit automobil în funcție de aspectul extern și nu de cât de corect funcționează. 

Pentru a verifica dacă noul tău autoturism este “frumos” și în interior, iată o listă de lucruri la care trebuie să fii atent: 

1. Exterior și Interior 

Verifică dacă autoturismul nu are zgârieturi, adâncituri și că nu prezintă urme de rugină.

Este bine, de asemenea, să vezi dacă panourile caroseriei se aliniază uniform. În caz contrar, este posibil ca autoturismul sa fi fost implicat, în trecut, într-un accident și să nu fie reparat corespunzător.

Verifică cum se închid și deschid ușile, capota și portbagajul. 

Așează-te pe fiecare scaun și uită-te la starea tapițeriei. În cazul în care miroase a umiditate, există șanse mari ca ușile și geamurile să nu se închidă corespunzător, iar apa să pătrundă din exterior.


2. Istoricul mașinii

Chiar dacă mulți proprietari vor spun că n-au avut nicio problemă cu mașina de-a lungul anilor, ai o metodă prin care poți verifica cele spuse de el. 

Uită-te la numărul VIN, pe care îl găsești de obicei pe eticheta de identificare care se află pe partea stângă a bordului, în pragul primei uși, pe stâlpul mașinii sau pe parbriz. 


Acest număr îți oferă informații despre istoricul mașinii, care pot fi accesate, în mod gratuit, pe siteul Registrului Auto Român (www.rarom.ro). 

3. Șasiu și portbagaj  

Punctul acesta se leagă de primul punct. 

Verifică dacă șasiul este aliniat complet, că barele de protecție sunt ok, să nu fie deformări sau șuruburi desfăcute în portbagaj. În caz contrar, cel mai probabil s-a făcut un accident important cu ea.

4. Sub capota

Acesta este unul dintre cele mai importante locuri, verifică dacă motorul se află în condiții optime, să nu există vreo scurgere de lichide, sau fisuri în furtunuri și centuri. Uită-te dacă lichidele au culori normale: uleiul ar trebui să fie maro deschis, fluidul de transmisie roz sau roșu. 

5. Starea anvelopelor 

Toate cele patru benzi de rulare ale anvelopelor trebuie să fie uzate uniform. O uzură neuniformă este un semn de o aliniere slabă, iar o mașină nealiniată nu îți va permite să conduci drept; va merge ori spre dreapta ori spre stânga, când vei fi la volan.  

6. Kilometraj 

Potrivit experților, în general, un kilometraj bun, este de 20.000 de km în fiecare an. 

Pentru a verifica kilometrajul autoturismului pe care vrei să-l achiziționezi, împarte numărul de kilometri la vârsta mașinii. 

O mașină cu kilometraj mare are mai multă uzură și, drept consecință, poate avea nevoie mai des de reparații. Pe de alta parte, o mașina puțin folosită nu înseamnă neapărat că o să fie mai bună. 

Autoturismele sunt făcute pentru a merge cu ele. Dacă le folosești rar, conform experților, piesele din plastic și cauciuc se pot usca și pot deveni fragile.

7. Electronică interioară

Că să te poți bucura de muzica ta preferată și de o temperatură perfectă în timp ce conduci, verifică dacă butoanele, boxa și aerul condiționat funcționează corect. 

8. Test drive

Când îți cumperi o mașină second-hand, este esențial să faci un test drive. 

Planifică-ți un traseu și mergi cu ea, testează manevrabilitatea, accelerația, frânarea și suspensia. 

9. Inspecție mecanică

Chiar dacă pare mașina visurilor tale, este important să o duci la un mecanic de încredere pentru o inspecție mai specializată. 

El poate să determine dacă vehiculul are probleme sau zone de bază care ar putea deveni o problemă în viitor. Nu este gratuit, dar te-ar putea salva de la plată pe viitor.

Sperăm că aceste informații te vor ajuta să faci alegerea potrivită, iar sentimentul acela de fericire să dureze cât mai mult. 

După ce o cumperi vei avea nevoie să o parchezi în locuri sigure. Pentru asta, te așteptăm în comunitatea yeParking, unde găsești sute de locuri gratuite. 

Leave a Reply