Emotia de a avea prima ta masina, sau sa faci un upgrade, este destul de mare. Ai anumite dorinte, asteptari, vise si ai vrea ca totul sa fie in regula.
De multe ori, greseala pe care o facem multi dintre noi, este sa alegem un anumit automobil in functie de aspectul extern si nu de cat de corect functioneaza.
Pentru a verifica daca noul tau autoturism este frumos si in interior, iata o lista de lucruri la care trebuie sa fii atent:
1. Exterior si Interior
Verifica daca autoturismul nu are zgarieturi, adancituri si ca nu prezinta urme de rugina.
Este bine, de asemenea, sa vezi daca panourile caroseriei se aliniaza uniform. In caz contrar, este posibil ca autoturismul sa fi fost implicat, in trecut, intr-un accident si sa nu fie reparat corespunzator.
Verifică cum se inchid si deschid usile, capota si portbagajul.
Aseaza-te pe fiecare scaun si uita-te la starea tapiteriei. In cazul in care miroase a umiditate, exista sanse mari ca usile si geamurile sa nu se inchida corespunzator, iar apa sa patrunda din exterior.
2. Istoricul masinii
Chiar daca multi proprietari vor spune ca n-au avut nicio problema cu masina de-a lungul anilor, ai o metoda prin care poti verifica cele spuse de el.
Uita-te la numarul VIN, pe care il gasesti de obicei pe eticheta de identificare care se afla pe partea stanga a bordului, in pragul primei usi, pe stalpul masinii sau pe parbriz.
Acest numar iti ofera informatii despre istoricul masinii, care pot fi accesate, in mod gratuit, pe siteul Registrului Auto Român (www.rarom.ro).
3. Sasiu si portbagaj
Punctul acesta se leaga de primul punct.
Verifica daca sasiul este aliniat complet, ca barele de protectie sunt ok, sa nu fie deformari sau suruburi desfacute in portbagaj. In caz contrar, cel mai probabil s-a facut un accident important cu ea.
4. Sub capota
Acesta este unul dintre cele mai importante locuri, verifica daca motorul se afla în conditii optime, sa nu exista vreo scurgere de lichide, sau fisuri in furtunuri si centuri. Uita-te daca lichidele au culori normale: uleiul ar trebui sa fie maro deschis, fluidul de transmisie roz sau rosu.
5. Starea anvelopelor
Toate cele patru benzi de rulare ale anvelopelor trebuie sa fie uzate uniform. O uzura neuniforma este un semn de o aliniere slaba, iar o mașina nealiniata nu iti va permite sa conduci drept; va merge ori spre dreapta ori spre stanga.
6. Kilometraj
Potrivit expertilor, in general, un kilometraj bun, este de 20.000 de km in fiecare an.
Pentru a verifica kilometrajul autoturismului pe care vrei sa-l achizitionezi, imparte numarul de kilometri la varsta masinii.
O mașina cu kilometraj mare are mai multa uzura si, drept consecinta, poate avea nevoie mai des de reparatii. Pe de alta parte, o mașina putin folosita nu inseamna neaparat ca o sa fie mai buna.
Autoturismele sunt facute pentru a merge cu ele. Daca le folosesti rar, conform expertilor, piesele din plastic si cauciuc se pot usca si pot deveni fragile.
7. Electronica interioara
Ca sa te poti bucura de muzica ta preferata si de o temperatura perfecta in timp ce conduci, verifica daca butoanele, boxa si aerul conditionat functioneaza corect.
8. Test drive
Cand iti cumperi o masina second-hand, este esential sa faci un test drive.
Planifica-ti un traseu si mergi cu ea, testeaza manevrabilitatea, accelerația, franarea si suspensia.
9. Inspectie mecanica
Chiar daca pare masina visurilor tale, este important sa o duci la un mecanic de incredere pentru o inspectie mai specializata.
El poate sa determine daca vehiculul are probleme sau zone de baza care ar putea deveni o problema in viitor. Nu este gratuit, dar te-ar putea salva de la plata pe viitor.
Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa faci alegerea potrivita, iar sentimentul acela de fericire sa dureze cat mai mult.
Dupa ce o cumperi vei avea nevoie sa o parchezi in locuri sigure. Pentru asta, te asteptam in comunitatea yeParking, unde gasesti sute de locuri gratuite!