Avantaje sistem smart parking mobilitate urbana

Ce avantaje aduce un sistem de smart parking mobilitatii urbane?

Mobilitatea urbana a devenit o preocupare prinicpala pentru orasele din tara. Smart parking-ul poate fi piatra de temelie in dezvoltarea unei strategii coerente de mobilitate urbana. Afla toate modalitatile prin care un sistem de smart parking contribuie la imbunatatirea mobilitatii urbane.

Ca numarul masinilor din marile orase creste, stim deja. Ca artele principale sunt mai tot timpul blocate la orele de varf, stim. Ca nu exista suficiente locuri de parcare, stim si asta. In ultimii ani, municipalitati si-au propus sa vina cu solutii care sa imbunateasca mobilitatea urbana.

Multe dintre acestea au la baza tehnologia. Iar smart parking-ul este o solutie sustenabila si usor de implementat, care se dovedeste a avea un impact pozitiv in majoritatea oraselor din intreaga lume.

Iata cum poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii urbane un sistem de smart parking:

1. Soferii gasesc mai usor locurile de parcare disponibile

Aplicatie sistem smart parking

Multi soferi se gasesc adesea in situatia de a se invarti minute in sir pe stradute intortocheate pentru a gasi un loc de parcare disponibil. Adesea, chiar si parcarile cu plata sunt ocupate in totalitate si optiunile pe care le ai ca sofer sunt limitate. 

Un sistem de smart parking functioneaza ca un cloud, unde ajunge informatia despre locurile de parcare disponibile in oras. Aceasta informatia ajunge apoi la soferi prin intermediul unei aplicatii mobile

Acest lucru este folositor, deoarece soferii afla in timp real mai multe informatii despre parcarile disponibile in diferite zone ale orasului, poate chiar si despre unele care le erau straine pana in acel moment. 🙂


2. Soferii se pot coordona cu mijloacele de transport in comun

Au inceput sa apara tot mai multe parcari de tip Park and Ride. Acestea sunt, in general, parcari cu o capacitate mare pe care amplasate la intrarea intr-un oras.

In mod ideal sunt bine conectate cu mijloacele de transport in comun. Scopul lor este de oferi o alternativa ieftina de parcare pentru soferii care fac naveta.

Daca soferii pot rezerva si achita un loc intr-o parcare de tip Park n Ride direct de pe telefon printr-un sistem de smart parking, au certitudinea ca masina lor ramane in siguranta si beneficiaza de optiuni de transport in comun spre centrul orasului, multi vor alege sa nu se mai aventureze in traficul din centru.

Astfel, presiunea suferita de arterele principale din marile orase ar fi redusa considerabil. 


3. Ajuta la reducerea traficului

Trafic aglomerat sisteme de smart parking

Mai multe studii centrate pe mobilitatea urbana, au aratat ca peste 30% din traficul din marile orase este cauzat de soferii care se afla in cautarea unui loc de parcare.

 Asta inseamna mai multe stradute blocate, mai multe emisii de dioxid de carbon care ajung in atmosfera, mai multa poluare si in general mai multa frustrare. 

Cu ajutorul unor sisteme si aplicatii care sa ajute soferii sa gaseasca un loc de parcare mai usor, traficul va fi redus considerabil. Adesea un sofer isi planifica adesea ruta pe care sa o urmeze inainte de a pleca de acasa.

De ce nu si-ar planifica si unde sa isi lase masina in functie de zonele in care trebuie sa ajunga?

4. Scadearea numarului de parcari ilegale

Din lipsa a suficiente locuri de parcare, ajungem sa avem zeci de masini care blocheaza trotuare si cai de acces, care sunt parcate in locuri nepermise sau care blocheaza intersectii intregi. (cum s-a intamplat aici, in Bucuresti)

Un sistem de smart parking le permite soferilor sa gaseasca parcare mai usor si operatorilor sa aiba o idee mai clara despre gradul de ocupare al parcarii. Un prim pas pentru a imbunatati situatia. 

Tu ce parere ai despre toate modurile in care un sistem de smart parking ajuta la imbunatatirea mobilitatii urbane?

Consideri ca ar fi folositor sa vezi pe o harta interactiva parcarile disponibile in zonele de interes pentru tine si sa stii unde poti sa iti lasi masina, chiar inainte de a pleca de acasa?  Descopera yeParking! 

_____

Tu ai auzit despre PARKSHARING? Daca nu, descopera beneficiile si comunitatea, pe yeParking.ro

Vrei sa fii la curent cu toate noutatile legate de parcari? Urmareste-ne activitatea si pe FacebookInstagramLinked In.