Când e recomandat să schimb uleiul mașinii?

Bunăstarea și buna funcționare a unei mașini ține de multe aspecte, unele mai importante decât altele, dar toate împreună contribuie la “sănătatea” mașinii tale.

Un aspect esențial este uleiul, iar funcția lui este lubrifierea părților mobile ale motorului. Astfel, acesta nu se va deteriora și se va menține o temperatură propice pentru celelalte componente ale mașinii. 

Vorba populară spune că trebuie să-ți schimbi uleiul o dată la 10 mii de kilometri, sau la un an, dar această regulă e mult prea generală și deseori uleiul poate fi încă destul de proaspăt. Depinde de cum îți folosești mașina. 

O folosești în fiecare zi? O folosești doar în weekend? La ce viteza mergi de obicei și cum sunt drumurile pe care le frecventezi? etc. 

Depinde și de vârsta mașinii și de tipul de ulei pe care îl folosești. Există trei categorii de ulei cu durabilitate diferite: uleiuri sintetice, care rezistă în jur de 15.000 de kilometri, semisintetice – care țin aproximativ 10.000 de km – și minerale care țin doar 5.000 de km, conform experților. Este important să cunoști ce tip de ulei trebuie să folosești pentru mașina ta. 

În ciuda faptului că manualele mașinilor vin, de obicei, cu o sugestie de schimbarea uleiului o data la 12 luni sau la 12.000-16.000 de km – în caz că indicatorul nu a pornit înainte, majoritatea șoferilor își schimbă uleiul prea des.  ATENȚIE! Nu e doar o cheltuială nenecesară ci și contribuie la poluarea mediului înconjurător, ceea ce sigur nu vrem.

Recomandarea noastră este să numeri la câți kilometri îți cere mașina să schimbi uleiul de obicei, iar așa vei putea aproxima de fiecare dată când o să ai nevoie de o reînnoire. 

Totuși, în caz că ai dubii este recomandat să citești manualul autoturismului și recomandările aferente.


Leave a Reply