Cand e recomandat sa schimb uleiul masinii?

Bunastarea si buna functionare a unei masini tine de multe aspecte, unele mai importante decat altele, dar toate impreuna contribuie la “sanatatea” masinii tale.

Un aspect esential este uleiul, iar functia lui este lubrifierea partilor mobile ale motorului. Astfel, acesta nu se va deteriora si se va mentine o temperatura propice pentru celelalte componente ale automobilului. 

Vorba populara spune ca trebuie sa-ti schimbi uleiul o data la 10 mii de kilometri, sau la un an, dar aceasta regula e mult prea generala si deseori uleiul poate fi inca destul de proaspat. Depinde de cum iti folosesti masina. 

O folosesti in fiecare zi? O folosesti doar in weekend? La ce viteza mergi de obicei si cum sunt drumurile pe care le frecventezi? etc. 

O alta varianta de care depinde este varsta masinii si de tipul de ulei pe care il folosesti. Exista trei categorii de ulei cu durabilitate diferite: uleiuri sintetice, care rezista in jur de 15.000 de kilometri, semisintetice – care tin aproximativ 10.000 de km – si minerale care tin doar 5.000 de km, conform expertilor. Este important sa cunosti ce tip de ulei este cel recomandat pentru autoturismul tau.

In ciuda faptului ca manualele masinilor vin, de obicei, cu o sugestie de schimbarea uleiului o data la 12 luni sau la 12.000-16.000 de km – in caz ca indicatorul nu a pornit inainte, majoritatea soferilor isi schimba uleiul prea des.  ATENTIE! Nu e doar o cheltuiala nenecesara ci si contribuie la poluarea mediului, ceea ce sigur nu ne dorim.

Ce iti recomandam noi e sa numeri la cati kilometri iti cere masina sa schimbi uleiul de obicei, iar asa vei putea aproxima de fiecare data cand o sa ai nevoie de o reinnoire. 

Totusi, in caz ca ai dubii este recomandat sa citesti manualul autoturismului si recomandarile aferente.


Leave a Reply