Solutii de lunga durata pentru un trafic mai bun

9 solutii de lunga durata pentru un trafic mai bun

Studiile ne arata ca petrecem zeci de ore in trafic, saptamanal. Suntem obisnuiti cu ambuteiajele de la orele de varf, cu lipsa locurilor de parcare, cu gradul de poluare in crestere si lipsa infrastructurii. 

De cele mai multe ori, ne uitam in stanga si-n dreapta, dar pare ca nu exista solutii pentru aceste probleme. Dar, de fapt, exista multiple solutii de lunga durata pentru un trafic mai bun, dupa cum o sa vezi in cele ce urmeaza! 🙂 

Solutii pentru un oras cu trafic mai liber

1. Maximizarea eficientei locurilor de parcare prin parksharing 

Prin distribuirea locurilor de parcarea atunci cand acestea nu sunt utilizate de proprietari, un alt sofer poate sa gaseasca parcare mai repede si mai usor. 

In acest fel, nu va mai petrece minute in sir dand ture de parcare. Nici nu va fi nevoit sa inconjoare de cateva ori zona pana sa gaseasca un loc liber. Aceasta actiune simpla ajuta la prevenirea blocajelor in trafic si la reducerea emisiilor de CO2. 

2. Reduceri si beneficii pentru cei care isi distribuie locul de parcare 

Un sistem de acest fel are rolul de a incuraja si de a recompensa distribuirea locurilor de parcare. Autoritatile pot sa ofere reduceri la transportul in comun sau chiar reduceri pentru parcarile cu plata din zonele centrale ale orasului. In acest fel, toti soferii vor gasi mai usor un loc de parcare. 

Un astfel de sistem este integrat si in aplicatia yeParking. Daca iti distribui locul de parcare prin yeParking, castigi un anumit numar de parkcoins de fiecare data cand cineva parcheaza pe locul tau. Ulterior, poti folosi acesti parkcoins pentru a parca pe alte locuri de parcare din aplicatie. De asemenea, poti debloca si reduceri la parteneri in ParkMarkt. 

3.Eficientizarea rutelor si modernizarea flotelor de transport in comun

Multi soferi spun ca si-ar lasa bucurosi masina in parcare macar cateva zile pe saptamana, daca ar avea o alternativa cel putin la fel de buna de a ajunge la munca intr-un timp util. 

Un sistem eficient de transport in comun, care acopera rute multiple si face usor legatura intre cartierele aflate la periferie si centrul orasului, va oferi o alternativa pentru naveta pe care mult soferi o fac zilnic cu masina. 

Solutii pentru a reduce numarul de masini din centru

1. Construirea mai multor parkinguri si park’n ride-uri conectate la transport alternativ 

O buna modalitate de a reduce numarul de masini din centru, este construirea de parcari de tip park and ride, la iesire din oras. In acest fel, soferii care fac naveta din localitati invecinate, vor avea un loc sigur in care sa isi lase masina. Totusi, ca aceste parcari sa aiba succes, trebuie sa bifeze doua aspecte importante: 

  • Tarifele de parcare trebuie sa fie semnificativ mai ieftine decat cele practicate in centrul orasului 
  • Aceste parcari trebuie sa fie bine conectate la mijloacele de transport in comun 

Multi soferi ar prefera sa nu isi bata capul cu traficul infernal de la orele de varf, daca ar avea o alternativa sigura, accesibila si confortabila de a nu intra cu masina in oras si de a folosi mijloacele de transport in comun. 

2. Incurajarea transportului alternativ prin acordarea unor faciltiati celor care isi lasa masina in parking-uri 

Aceste facilitati pot fi reduceri la abonamente si bilete, vouchere pentru cursele de ride sharing sau chiar diferite bonusuri pentru soferii care aleg sa isi lasa masina in parking-uri si sa foloseasca mijloacele de transport in comun. 

3. Infomare in timp real si accesare digitala pentru toate optiunile de parcare (Open Parking Services)

Adesea pierdem mult timp cautand un loc de parcare. Dar cum ar fi daca am stii exact in ce zona gasim locuri de parcare libere sau in ce masura este ocupata capacitatea unei parcari de supermarket? 

Toate aceste informatii ar trebui sa ajunga in timp real la soferi, astfel incat acestia sa isi eficientizeze ruta. Vor sti disponibilitatea locurilor de parcare in diferite zone, chiar inainte de a pleca de acasa.  Despre importanta informatiilor despre parcari in timp real am povestit si in acest articol.

Solutii pentru a reduce poluare si a ne bucura de un aer mai curat

1. Cresterea numarului de spatii verzi in zone rezidentiale si centrale 

Parcurile si spatiile verzi au un rol important in orice plan urbanistic. Ne simtit mai fericiti si mai relaxati cand putem sa ne deconectam de agitatia din oras si sa ne bucuram de o simpla plimbare in parc. In plus, construirea mai multor spatii verzi este una dintre cele mai eficiente solutii de a reduce poluarea din marile orase. 

2. Reglementarea rapoartelor suprafetelor verzi in Planul Urbanistic General 

Si ca tot vorbeam despre parcuri si spatii verzi, construirea acestora ar trebui reglementata in Planul Urbanistic General, in functie de spatiul construit.

La momentul actual exista cartiere intregi care nu beneficiaza de niciun parc aflat in proximitate. Acest lucru trebuie schimbat, astfel incat, in functie de suprafata construita, sa fie prevazuta si o suprafata dedicata amenajarii de spatii verzi. 

3. Incurajarea mijloacelor de transport electrice sau hibride prin alocarea de statii de incarcare in cartiere si zonele rezidentiale

Dupa cum arata acest studiu, mijloacele de transport electrice sau hibride produc emisii semnificativ mai reduse decat cele cu motorina sau benzina. Din acest motiv, atat masinile de mici si mari dimensiuni, cat si scuterele sau bicicletele electrice reprezinta o alternativa de transport mult mai prietenoasa cu mediul. Pentru a incuraja utilizarea acestor mijloace de transport, trebuie amenajate suficiente statii de incarcare, atat in cartiere cat si in zonele centrale. 

Apropo, tu stii unde sa gasesti toate statiile de incarcare pentru vehicule electrice din tara? Iti spunem noi, pentru ca avem si o veste buna! 

Pe harta interactiva a parcarilor din aplicatie yeParking acum gasesti marcate si statii de incarcare pentru vehicule electrice. Poti sa navighezi usor catre ele si sa iti planifici mai bine o calatorie. Asa vei scapa de stresul de a nu stii unde iti incarci masina daca pleci la drum lung. 

Asadar, exista si solutii de lunga durata pentru un trafic mai bun, trebuie doar sa fie si transpuse in realitate. Dar cum pana acolo mai este un drum lung, noi te incurajam sa ne ajuti sa facem pasi mici, impreuna. 

Fa-ti un cont pe yeParking, listeaza-ti locul de parcare si ajuta-ne sa eficientizam sistemul de parcari din Romania!