Dacă eşti şofer în Cluj-Napoca, ai probabil la îndemână o hârtie pe care ţi-ai trecut, scris mare, numărul de telefon. E pregătită pentru postare în parbriz atunci când eşti nevoit îţi laşi maşina pe locul cuiva de parcare, găsit liber, atunci când ai ajuns într-o zonă în care asta a fost singura opţiune.

O echipă de tineri programatori din Cluj a găsit o alternativă ceva mai modernă şi mai puţin generatoare de stres: o aplicaţie prin care poţi oferi sau găsi loc de parcare, pus la dispoziţie de proprietar, atunci când acesta nu o foloseşte. Aplicaţia a ajuns să adune 400 de parcare, iar iniţiatorii săi vor ca această să fie disponibilă şi în alte oraşe din ţară.

„Putem contribui la rezolvarea problemei cu locurile de parcare din oraş permițând altora să folosească parcarea noastră, atunci când ea e liberă”. E ideea simplă din spatele yeParking.ro – primul parksharing din România, lansat în Cluj-Napoca, în urmă cu un an, de o echipă de patru clujeni de la Digital Republic. Cum funcţionează? Dacă ai un loc de parcare cu abonament, pe care nu îl foloseşti ore în şir, poţi să îl distribui în aplicaţie, precizând intervalul orar în care îl laşi disponibil. Dacă ai tu nevoie de un loc, îl poţi căuta între parcările cu abonament distribuite de proprietari, dar îl eliberezi atunci când acesta are nevoie de el.

Între timp, aplicaţia a adunat peste 4000 de membri şi 400 de parcări distribuite. Iniţiatorii au contabilizat peste 1440 de ore parcate prin folosirea aplicaţiei. Potenţialul e însă mult mai mare. „În Cluj sunt peste 50.000 de parcări rezidențiale, iar 400 dintre ele sunt deja în yeParking. Cu cât se vor înscrie mai multe, cu atât mai puține mașini vor fi lăsate, la întâmplare, pe trotuare, spații verzi sau blocând zone de acces”, spun cei din echipa de proiect.

„Mărăști, Mănășturi, Gheorgheni și Zorilor sunt bine reprezentate și la mare căutare. Dacă se întâmplă să ai loc parcare în zona centrală (piața Mihai Viteazul) vei putea ajuta zeci de Clujeni, zilnic”, menţionează Mihai Lodoabă, unul dintre iniţiatorii aplicaţiei. Acesta spune că aplicaţia ve deveni disponibilă în curând şi în alte oraşe din ţară. „Avem cereri din Sibiu, Bucureşti, Oradea şi Iaşi şi ne pregătim să ne lansam în unele dintre aceste oraşe până la finele anului”, precizează Mihai. Printre planurile de viitor se înscrie şi ideea de a include în proiect parcări private. „Serviciul yeParking pentru comunitate este gratuit, dar suntem deschişi şi chiar în căutare de business-uri şi parcări private care doresc să îşi eficientizeze managementul locurilor proprii de parcare pe modelul yeParking”, adaugă partenerul din echipa care a creat aplicaţia.