A járművezetők más személyek által fizetett parkolóhelyeket is használhatják – ez lesz a Park-sharing program.

A gépkocsivezetők több mint 300 előfizetős parkolóhelyet használhatnak Kolozsváron.

IT-s szakemberek egy csoportja létrehozott egy olyan alkalmazást, amelyben azok, akik parkoló előfizetéssel rendelkeznek, ingyenesen adhatják át más járművezetőknek helyüket, amíg ők nincsenek otthon, amíg a hely nem foglalt. ,,Valójában az alkalmazásnak olyan funkciója is van, amely a vezetőket irányítják is. Az alkalmazás megmutatja, hogy hány parkolóhely áll a rendelkezésükre egy bizonyos helységben. Miután el lett foglalva egy bizonyos parkolóhely, a parkoló tulajdonosa értesül arról, hogy valaki beállt egy autóval a helyére és mennyi ideig tartózkodik ott. A kolozsvári közösség visszajelzése szerint nagyon jó ötletnek minősül” – jelentette ki Mihai Lodoabă, az YeParking aplikáció alapítója.

Bár az alkalmazásnak csak 300 parkolóhely van a rendszerében, ezt már több mint 3000 felhasználó használja. Az elképzelés a kezdetektől fogva jónak minősült a kolozsváriak között, akik hajlandóak lemondani a parkolóhelyükről addig amíg ők azt nem használják – véleményük szerint ez win-win eset, ugyanis mindenkivel előfordulhat, hogy épp más lakónegyedben kell hagyja autóját, így mindenki nyer e program által.

Az aplikáció egyelőre csak Kolozsváron érhető el, de kezdeményezői fontolóra veszik a projekt kiterjesztését más túlzsúfolt városokban is.