Ai parcat ca un bou. Mută mașina, altfel chem Poliția”. Mai mult sau mai puțin în această formă se prezintă foarte multe dintre mesajele pe care proprietarii de locuri de parcare le lasă în parbrizul mașinilor parcare pe locurile plătite. Este un cerc vicios în care se creează mulți nervi, se dau și se plătesc amenzi, însă în esență problema nu este rezolvată niciodată. Dreptatea aparține parțial tuturor într-o astfel de situație: proprietarul locului de parcare va motiva că plătește pentru dreptul de a parca, cel care a ocupat locul fraudulos va motiva că nu exista niciun alt loc de parcare, iar polițistul care a aplicat amenda va spune că așa este legea.

Aici intervine YeParking, o aplicație dezvoltată de patru clujeni care au trăit pe viu problema și, informaticieni fiind, s-au gândit să o rezolve prin dezvoltarea unei aplicații care împacă posesorii de locuri de parcare cu cei care vor să parcheze undeva preț de câteva ore.

„Ideea de bază din spatele sistemului pleacă de la faptul că avem foarte multe locuri de parcare cu abonament, locuri care în marea parte a zilei sunt goale pentru că lumea este la serviciu cu mașina sau este plecată în altă parte. Noi am zis să facem o soluție prin care facem schimb de locuri. Practic, în momentul în care ajungi într-un anumit cartier și există loc liber, să poți parca pe acel loc, dar cu acceptul proprietarului, pentru a nu deranja. Aplicația vrea în primul rând să intermedieze și să faciliteze această practică”, explică Mihai Lodoaba, unul dintre dezvoltatorii aplicației.

YeParking craează astel o comunitate în care posesorul unului loc de parcare cedează pentru câteva ore locul său unui alt proprietar de loc de parcare. Pentru cei care doresc să intre în comunitate dar fie locuiesc în chirie, fie pur și simplu nu dețin locuri de parcare, va exista o variantă prin care aceștia să plătească parcarea.

„Aplicația este gratuită pentru toată lumea și ne gândim la niște metode prin care cei ce își pun la dispoziție locurile de parcare să fie și recompensați financiar. Practic, cine ocupă locul de parcare, să plătească. Asta va fi o parte gândită pentru cei care folosesc aplicația, dar nu își pun la rândul lor la dispoziție locul de parcare. Astfel, cumva trebuie să contribui la comunitate”, mai spune Mihai Lodoaba.

Prima variantă a YeParking ar urma să apară în luna aprilie, iar în viitor, dezvoltatorii aplicației iau în calcul o colaborare cu autoritățile locale, astfel încât produsul să fie cât mai complet și util cu putință.